Prawidłowe znakowanie środków spożywczych - aktualności, praktyka stosowania oraz kontrole

Jess Wilder

17 mar 2023

Szkolenie online

ZAKRES PROGRAMOWY:


I OBECNE WYMOGI PRAWNE DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA ŻYWNOŚCI

Regulacje na poziomie wspólnotowym i krajowym, znakowanie w oparciu o przepisy ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 oraz rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania niektórych grup środków spożywczych, rozporządzenia wykonawcze.


  • ogólne zasady dotyczące przekazywania informacji (informacje obowiązkowe i fakultatywne, rzetelność)

  • kraj lub miejsce pochodzenia produktu i podstawowego składnika zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji 2018/775 z maja 2018r,wyrok Trybunału Sprawiedliwości UE z 2019r

  • obowiązkowe elementy oznakowania, nazwa i składniki produktu, nazwy obcojęzyczne, zwyczajowe, fantazyjne

  • deklarowanie ilościowej zawartości składników QUID, nazwy składników

  • podawanie wykazu składników „składnika złożonego”

  • znakowanie składników powodujących alergie lub reakcje nietolerancji

  • znakowanie wartością odżywczą

  • dobrowolne elementy oznakowania - jak się wyróżnić nie wprowadzając konsumenta w błąd

  • zasady umieszczania dobrowolnych informacji w tym „Produkt polski” i „Bez GMO”

  • znakowanie produktów bez opakowań i pakowanych przy sprzedaży na życzenie konsumenta

  • odpowiedzialność przedsiębiorcy za informację na temat żywności

  • interpretacje przepisów na przykładach



II AKTUALNE KWESTIE PROBLEMOWE DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA, KONTROLE

  • kwestie na które warto zwracać uwagę przy opracowywaniu etykiet

  • podejście Inspekcji JHARS w trakcie kontroli prawidłowości znakowania, rodzaje sankcji stosowanych w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości

  • najczęściej popełniane błędy w znakowaniu

  • wytyczne zawarte w przewodnikach