
Prawidłowe znakowanie środków spożywczych - weryfikacja poprawności etykiet
4 grudnia 2025r. (czwartek), godz. 9:00 - 15:00
WPROWADZENIE
Prowadzący: Dorota Balińska-Hajduk, Radca z Biura Kontroli Jakości Handlowej z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
UWAGA: Istnieje możliwość przesłania do nas swoich etykiet/pytań przed szkoleniem na adres: biuro@canfor.pl w celu omówienia ich w trakcie spotkania.
Wszystkie pytania i problemy uczestników zostaną wyjaśnione w trakcie szkolenia lub po spotkaniu na podstawie pisemnej odpowiedzi (jeśli nie będzie to możliwe w trakcie szkolenia ze względu na złożoność przepisów)
ZAKRES PROGRAMOWY
-
Aktualne przepisy dotyczące znakowania środków spożywczych: wspólnotowe, krajowe, zmiany, sprostowania, akty delegowane, akty wykonawcze - zestawienie
-
Rzetelne informowanie a wprowadzenie w błąd
-
Ogólne zasady znakowania żywności i odpowiedzialność przedsiębiorcy za prawidłowe informacje
-
Na co zwrócić uwagę przygotowując etykietę – elementy obowiązkowe: czytelność, żywność pakowana, pole widzenia, informacje obowiązkowe – wyjątki, dostępność informacji
-
Nazwa (zwyczajowa, opisowa), nazewnictwo a skład i rodzaj produktu, nazwa środka spożywczego, rozmieszczenie treści
-
Wykaz składników, oznaczenie ilościowe składników
-
Substancje powodujące alergie, niezamierzona obecność alergenów, wytyczne, nazewnictwo i oznaczenie ilości składników
-
Kraj lub miejsce pochodzenia zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji 2018/775, obowiązkowa i dobrowolna deklaracja pochodzenia, pochodzenie składnika podstawowego a pochodzenie wyrobu gotowego, składnik podstawowy – identyfikacja, składnik złożony - podawanie wykazu, nazwy składników, produkty jednoskładnikowe, poziomy geograficzne, prezentacja, wytyczne KE, wytyczne MRiRW oraz GIJHARS
-
Substancje dodatkowe, aromaty
-
Data minimalnej trwałości a termin przydatności do spożycia
-
Wartość odżywcza – zasady znakowania
-
Dodatkowe dane szczegółowe
-
Dobrowolne znakowanie: Produkt Polski, oświadczenia żywieniowe – warunki stosowania, elastyczność
-
Wolne od GMO - przepisy, żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, produkty wieloskładnikowe, zasady znakowania, obowiązki podmiotów – badania i dokumentacja, kontrole
-
Przewodniki UE
-
Kontrole - najczęściej popełniane błędy, podejście Inspekcji JHARS, rodzaje sankcji stosowanych w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości
PROWADZĄCY
Dorota Balińska-Hajduk, długoletni Dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, ekspert z ogromną wiedzą oraz bardzo bogatym doświadczeniem praktycznym w zakresie oceny poprawności znakowania oraz w zakresie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz środków produkcji na rynku krajowym i w obrocie międzynarodowym, doświadczony trener.
WARUNKI UCZESTNICTWA
-
Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest przesłanie formularza zgłoszenia oraz uiszczenie opłaty za udział w szkoleniu.
-
Po otrzymaniu zgłoszenia prześlemy Państwu potwierdzenie uczestnictwa z fakturą proforma.
-
Zmiany odnośnie terminu płatności i kosztów uczestnictwa powinny być uzgodnione z organizatorem szkolenia.
-
Uczestnikowi szkolenia przysługuje prawo bezkosztowej rezygnacji z uczestnictwa najpóźniej 3 dni przed terminem szkolenia.
-
Brak dokonania płatności przed terminem szkolenia nie oznacza rezygnacji z udziału w szkoleniu.
-
Osoby, które nie odwołają pisemnie swojego udziału w terminie 3 dni przed szkoleniem lub nie wezmą udziału w szkoleniu, zostaną obciążone pełnymi kosztami uczestnictwa na podstawie wystawionej im faktury.
-
Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie, zmiany miejsca szkolenia oraz do odwołania szkolenia w uzasadnionych przypadkach
-
Upoważniamy organizatora do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy.
-
Dobrowolnie wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną. Zgodnie z obowiązującym prawem wyrażam zgodę na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych przez organizatora szkolenia.
-
Oświadczam, że akceptuję koszt i warunki uczestnictwa.
