
Prawidłowe znakowanie żywności – ryby, owoce morza i produkty akwakultury
oraz ich przetwory
2025r. , godz. 9:00 - 15:00
FORMA
Szkolenie online
Materiały pdf.
Certyfikat pdf.
ZGŁOSZENIE
KOSZT UCZESTNICTWA
000 zł + VAT przy zgłoszeniu do 00.00.2025r.
000 zł + VAT przy zgłoszeniu po 00.00.2025r.
WPROWADZENIE
Prowadzący: Dorota Balińska-Hajduk, Radca z Biura Kontroli Jakości Handlowej z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
UWAGA: Istnieje możliwość przesłania do nas swoich etykiet/pytań przed szkoleniem na adres: biuro@canfor.pl w celu omówienia ich w trakcie spotkania.
Wszystkie pytania i problemy uczestników zostaną wyjaśnione w trakcie szkolenia lub po spotkaniu na podstawie pisemnej odpowiedzi (jeśli nie będzie to możliwe w trakcie szkolenia ze względu na złożoność przepisów)
ZAKRES PROGRAMOWY
I WYMOGI PRAWNE DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA PRODUKTÓW RYBOŁÓWSTWA
A. Regulacje na poziomie wspólnotowym:
-
rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 – znakowanie ogólne
-
rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/775 – znakowanie podstawowego składnika
-
rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1379/2013 – znakowanie produktów rybołówstwa
-
rozporządzenie Rady (WE) nr 2406/96 – normy handlowe w odniesieniu do niektórych produktów rybołówstwa, wymagania odnośnie znakowania produktów pochodzących z państwa trzecich
B. Regulacje na poziomie krajowym:
-
ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych i rozporządzenia wykonawcze
-
ustawa o towarach paczkowanych i rozporządzenia wykonawcze
-
ustawa o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów
II ZASADY ZNAKOWANIA
-
podstawowe definicje (żywność, obrót, informacje na temat żywności, etykieta, etykietowanie)
-
odpowiedzialność przedsiębiorcy za prawidłowe znakowanie
-
rzetelność przekazywania informacji
-
informacje obowiązkowe: nazwa, wykaz składników, QUID, składniki powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, ilość netto, data minimalnej trwałości, warunki przechowywania lub warunki użycia, kraj lub miejsce pochodzenia, w tym kraj lub miejsce pochodzenia produktu i podstawowego składnika, informacja o wartości odżywczej, kod identyfikujący partię
-
prezentacja, w tym wymogi językowe
-
dobrowolne elementy oznakowania - jak się wyróżnić nie wprowadzając konsumenta w błąd, np. Produkt polski, Bez GMO
III AKTUALNE KWESTIE PROBLEMOWE DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA, KONTROLE
-
kwestie na które warto zwracać uwagę przy opracowywaniu etykiet
-
podejście Inspekcji JHARS w trakcie kontroli prawidłowości znakowania, rodzaje sankcji stosowanych w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości
-
najczęściej popełniane błędy w znakowaniu
-
wytyczne zawarte w przewodnikach
-
interpretacje przepisów na przykładach
PROWADZĄCY
Dorota Balińska-Hajduk, długoletni Dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, ekspert z ogromną wiedzą oraz bardzo bogatym doświadczeniem praktycznym w zakresie oceny poprawności znakowania oraz w zakresie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz środków produkcji na rynku krajowym i w obrocie międzynarodowym, doświadczony trener.
WARUNKI UCZESTNICTWA
-
Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest przesłanie formularza zgłoszenia oraz uiszczenie opłaty za udział w szkoleniu.
-
Po otrzymaniu zgłoszenia prześlemy Państwu potwierdzenie uczestnictwa z fakturą proforma.
-
Zmiany odnośnie terminu płatności i kosztów uczestnictwa powinny być uzgodnione z organizatorem szkolenia.
-
Uczestnikowi szkolenia przysługuje prawo bezkosztowej rezygnacji z uczestnictwa najpóźniej 3 dni przed terminem szkolenia.
-
Brak dokonania płatności przed terminem szkolenia nie oznacza rezygnacji z udziału w szkoleniu.
-
Osoby, które nie odwołają pisemnie swojego udziału w terminie 3 dni przed szkoleniem lub nie wezmą udziału w szkoleniu, zostaną obciążone pełnymi kosztami uczestnictwa na podstawie wystawionej im faktury.
-
Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie, zmiany miejsca szkolenia oraz do odwołania szkolenia w uzasadnionych przypadkach
-
Upoważniamy organizatora do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy.
-
Dobrowolnie wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną. Zgodnie z obowiązującym prawem wyrażam zgodę na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych przez organizatora szkolenia.
-
Oświadczam, że akceptuję koszt i warunki uczestnictwa.
