top of page
spotkanie biznesowe

 Prawidłowe znakowanie żywności – ryby, owoce morza i produkty akwakultury
oraz ich przetwory

2025r. , godz. 9:00 - 15:00

FORMA

Szkolenie online
Materiały pdf.
Certyfikat pdf.

ZGŁOSZENIE

ZGŁOSZENIE ONLINE
ZGŁOSZENIE PDF

KOSZT UCZESTNICTWA

000 zł + VAT przy zgłoszeniu do 00.00.2025r.
000 zł + VAT przy zgłoszeniu po 00.00.2025r.

WPROWADZENIE

Prowadzący: Dorota Balińska-Hajduk, Radca z Biura Kontroli Jakości Handlowej z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

UWAGA: Istnieje możliwość przesłania do nas swoich etykiet/pytań przed szkoleniem na adres: biuro@canfor.pl w celu omówienia ich w trakcie spotkania.
Wszystkie pytania i problemy uczestników zostaną wyjaśnione w trakcie szkolenia lub po spotkaniu na podstawie pisemnej odpowiedzi (jeśli nie będzie to możliwe w trakcie szkolenia ze względu na złożoność przepisów)
 

ZAKRES PROGRAMOWY

I WYMOGI PRAWNE DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA PRODUKTÓW RYBOŁÓWSTWA

A. Regulacje na poziomie wspólnotowym:

  • rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 – znakowanie ogólne

  • rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/775 – znakowanie podstawowego składnika

  • rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1379/2013 – znakowanie produktów rybołówstwa

  • rozporządzenie Rady (WE) nr 2406/96 – normy handlowe w odniesieniu do niektórych produktów rybołówstwa, wymagania odnośnie znakowania produktów pochodzących z państwa trzecich
     

B. Regulacje na poziomie krajowym:

  • ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych i rozporządzenia wykonawcze

  • ustawa o towarach paczkowanych i rozporządzenia wykonawcze

  • ustawa o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów


II ZASADY ZNAKOWANIA

  • podstawowe definicje (żywność, obrót, informacje na temat żywności, etykieta, etykietowanie)

  • odpowiedzialność przedsiębiorcy za prawidłowe znakowanie

  • rzetelność przekazywania informacji

  • informacje obowiązkowe: nazwa, wykaz składników, QUID, składniki powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, ilość netto, data minimalnej trwałości, warunki przechowywania lub warunki użycia, kraj lub miejsce pochodzenia, w tym kraj lub miejsce pochodzenia produktu i podstawowego składnika, informacja o wartości odżywczej, kod identyfikujący partię

  • prezentacja, w tym wymogi językowe  

  • dobrowolne elementy oznakowania - jak się wyróżnić nie wprowadzając konsumenta w błąd, np. Produkt polski, Bez GMO

 
III  AKTUALNE KWESTIE PROBLEMOWE DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA, KONTROLE

  • kwestie na które warto zwracać uwagę przy opracowywaniu etykiet

  • podejście Inspekcji JHARS w trakcie kontroli prawidłowości znakowania, rodzaje sankcji stosowanych w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości

  • najczęściej popełniane błędy w znakowaniu

  • wytyczne zawarte w przewodnikach

  • interpretacje przepisów na przykładach

PROWADZĄCY

Dorota Balińska-Hajduk, długoletni Dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,  ekspert z ogromną wiedzą oraz bardzo bogatym doświadczeniem praktycznym w zakresie oceny poprawności znakowania oraz w zakresie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz środków produkcji na rynku krajowym i w obrocie międzynarodowym, doświadczony trener.

WARUNKI UCZESTNICTWA

 

  1. Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest przesłanie formularza zgłoszenia oraz uiszczenie opłaty za udział w szkoleniu.

  2. Po otrzymaniu zgłoszenia prześlemy Państwu potwierdzenie uczestnictwa z fakturą proforma.

  3. Zmiany odnośnie terminu płatności i kosztów uczestnictwa powinny być uzgodnione z organizatorem szkolenia.

  4. Uczestnikowi szkolenia przysługuje prawo bezkosztowej rezygnacji z uczestnictwa najpóźniej 3 dni przed terminem szkolenia.

  5. Brak dokonania płatności przed terminem szkolenia nie oznacza rezygnacji z udziału w szkoleniu.

  6. Osoby, które nie odwołają pisemnie swojego udziału w terminie 3 dni przed szkoleniem lub nie wezmą udziału w szkoleniu, zostaną obciążone pełnymi kosztami uczestnictwa na podstawie wystawionej im faktury.

  7. Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie, zmiany miejsca szkolenia oraz do odwołania szkolenia w uzasadnionych przypadkach

  8. Upoważniamy organizatora do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy.

  9. Dobrowolnie wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną. Zgodnie z obowiązującym prawem wyrażam zgodę na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych przez organizatora szkolenia.

  10. Oświadczam, że akceptuję koszt i warunki uczestnictwa.

Copyright © Canfor – specjalistyczne wydarzenia, seminaria, szkolenia, konferencje dla firm i instytucji, szkolenia otwarte oraz zamknięte

bottom of page