SZKOLENIE ONLINE
Znakowanie napojów spirytusowych i wyrobów winiarskich - aktualne wymagania prawne i praktyczne aspekty
PROGRAM:
I WYMOGI PRAWNE DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA NAPOJÓW SPIRYTUSOWYCH I WYROBÓW WINIARSKICH
A. Regulacje na poziomie wspólnotowym:
-
rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 – znakowanie ogólne
-
rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/787 – napoje spirytusowe
-
rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 1308/2013 i rozporządzenie Delegowane Komisji 2019/33 – wyroby winiarskie
B. Regulacje na poziomie krajowym:
-
ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
-
ustawa o wyrobach winiarskich
-
ustawa o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych
C. Rozporządzenie wykonawcze.
II ZASADY ZNAKOWANIA NAPOJÓW SPIRYTUSOWYCH I WYROBÓW WINIARSKICH
A. Ogólne zasady znakowania:
-
podstawowe definicje (żywność, obrót, informacje na temat żywności etykieta, etykietowanie)
-
odpowiedzialność przedsiębiorcy za prawidłowe znakowanie
-
rzetelność przekazywania informacji
-
informacje obowiązkowe: nazwa prawna = kategoria, wykaz składników, składniki powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, ilość netto, data minimalnej trwałości, warunki przechowywania lub warunki użycia, kraj lub miejsce pochodzenia, w tym kraj lub miejsce pochodzenia produktu i podstawowego składnika, rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu, informacja o wartości odżywcze, kod identyfikujący partię
-
prezentacja, w tym wymogi językowe
-
dobrowolne elementy oznakowania - jak się wyróżnić nie wprowadzając konsumenta w błąd, Produkt polski
B. Dodatkowe wymagania dotyczące znakowania wyrobów winiarskich
-
kategorie
-
wskazanie butelkującego, producenta, importera
-
wskazanie miejsca wytworzenia
-
wskazanie zawartości cukru
-
oznaczenia fakultatywne: rocznik, nazwa jednej lub kilku odmian winorośli, określenia tradycyjne dla win z ChNP lub ChOG,określenie odnoszące się do niektórych metod produkcji, odniesienia do nazw jednostki geograficznej
C. Dodatkowe wymagania dotyczące znakowania napojów spirytusowych
-
nazwa prawna
-
wskazanie surowców
-
wyrażenia złożone
-
mieszaniny
-
napoje spirytusowe poddane kupażowaniu
-
odniesienia
-
leżakowanie i dojrzewanie
III AKTUALNE KWESTIE PROBLEMOWE DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA, KONTROLE
-
kwestie na które warto zwracać uwagę przy opracowywaniu etykiet
-
podejście Inspekcji JHARS w trakcie kontroli prawidłowości znakowania, rodzaje sankcji stosowanych w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości
-
najczęściej popełniane błędy w znakowaniu
-
wytyczne zawarte w przewodnikach
-
interpretacje przepisów na przykładach
PROWADZĄCY:
Ekspert, praktyk, Dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
FORMA ONLINE:
-
Osoby zainteresowane uczestnictwem w szkoleniu wypełniają i wysyłają formularz zgłoszeniowy
-
Ok. 5 dni przed terminem rozpoczęcia spotkania, wysyłamy do Państwa potwierdzenie uczestnictwa
-
Przed szkoleniem e-mailowo przesyłamy pełne materiały szkoleniowe
-
W dniu szkolenia o wskazanej godzinie uczestnicy logują się wykorzystując przesłany wcześniej link
-
Po szkoleniu e-mailowo przesyłamy ankiety oceniające oraz certyfikat uczestnictwa
KOSZT UCZESTNICTWA:
690 zł +VAT przy wysłaniu zgłoszenia do 28.10.2022r.
790 zł +VAT przy wysłaniu zgłoszenia po 28.10.2022r.
WARUNKI UCZESTNICTWA:
-
Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest przesłanie formularza zgłoszenia oraz uiszczenie opłaty za udział w szkoleniu.
-
Wpłaty należy dokonać przed szkoleniem na konto nr: 18 1140 2004 0000 3402 3020 3541.
-
Zmiany odnośnie terminu płatności i kosztów uczestnictwa powinny być uzgodnione z organizatorem szkolenia.
-
Uczestnikowi szkolenia przysługuje prawo bezkosztowej rezygnacji z uczestnictwa najpóźniej 7 dni przed terminem szkolenia.
-
Brak dokonania płatności przed terminem szkolenia nie oznacza rezygnacji z udziału w szkoleniu.
-
Osoby, które nie odwołają pisemnie swojego udziału w terminie 7 dni przed szkoleniem lub nie wezmą udziału w szkoleniu, zostaną obciążone pełnymi kosztami uczestnictwa na podstawie wystawionej im faktury.
-
Po otrzymaniu zgłoszenia prześlemy Państwu potwierdzenie uczestnictwa z fakturą proforma najpóźniej na 5 dni przed terminem szkolenia.
-
Firma Canfor zastrzega sobie prawo do zmian w programie, zmiany prelegenta, zmiany miejsca szkolenia oraz do odwołania szkolenia w uzasadnionych przypadkach.
-
Upoważniamy firmę Canfor do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy.
-
Dobrowolnie wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną. Zgodnie z obowiązującym prawem wyrażam zgodę na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych przez firmę Canfor.
-
Oświadczam, że akceptuję koszt i warunki uczestnictwa.