SZKOLENIE ONLINE
Znakowanie napojów spirytusowych, wyrobów winiarskich i piwa
- wymagania i praktyczne aspekty stosowania prawa
PROGRAM:
I. Ogólne zasady znakowania napojów alkoholowych: napoje spirytusowe, wyroby winiarskie, piwa
-
odpowiedzialność przedsiębiorcy za prawidłowe znakowanie
-
rzetelność przekazywania informacji
-
prezentacja, w tym wymogi językowe
-
nowe definicje – czytelność, pole widzenia, główne pole widzenia
-
oznakowanie wielopaków
-
nazwa środka spożywczego, nazwy fakultatywne, obcojęzyczne, zwyczajowe, fantazyjne
-
wykaz składników: oznaczenie ilościowe, składniki powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, substancje dodatkowe – sposób deklaracji i zasada przenoszenia
-
ilość netto, rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu
-
dane identyfikujące podmiotu działającego na rynku
-
kraj lub miejsce pochodzenia, w tym kraj lub miejsce pochodzenia produktu i podstawowego składnika,
-
data minimalnej trwałości i warunki przechowywania lub warunki użycia,
-
kod identyfikujący partię
-
informacja o wartości odżywczej – treści obowiązkowe i dobrowolne, zakres tolerancji
-
etykietowanie elektroniczne
-
dobrowolne elementy oznakowania - jak się wyróżnić nie wprowadzając konsumenta w błąd, Produkt Polski
-
przewodniki UE
II. Dodatkowe wymagania dotyczące znakowania wyrobów winiarskich
-
kategorie
-
wskazanie butelkującego, producenta, importera
-
wskazanie miejsca wytworzenia
-
wskazanie zawartości cukru
-
oznaczenia fakultatywne: rocznik, nazwa jednej lub kilku odmian winorośli, określenia tradycyjne dla win z ChNP lub ChOG,określenie odnoszące się do niektórych metod produkcji, odniesienia do nazw jednostki geograficznej
III. Dodatkowe wymagania dotyczące znakowania napojów spirytusowych
-
nazwa prawna
-
wskazanie surowców
-
wyrażenia złożone
-
mieszaniny
-
napoje spirytusowe poddane kupażowaniu
-
odniesienia
-
leżakowanie i dojrzewanie
IV. Zmiany w oznaczaniu nalewek - Rozporządzenie MRiRW z dnia 14 lutego 2024 r (obowiązuje od 20 sierpnia 2024 r) zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych, obowiązek podawania rzeczywistej objętościowej zawartości alkoholu produktów bez opakowania
V Aktualne kwestie problemowe dotyczące znakowania, kontrole
-
kwestie na które warto zwracać uwagę przy opracowywaniu etykiet
-
podejście Inspekcji JHARS w trakcie kontroli prawidłowości znakowania, rodzaje sankcji stosowanych w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości
-
najczęściej popełniane błędy w znakowaniu
PROWADZĄCY:
Ekspert, praktyk, Dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
FORMA ONLINE:
-
Osoby zainteresowane uczestnictwem w szkoleniu wypełniają i wysyłają formularz zgłoszeniowy
-
Ok. 5 dni przed terminem rozpoczęcia spotkania, wysyłamy do Państwa potwierdzenie uczestnictwa
-
Przed szkoleniem e-mailowo przesyłamy pełne materiały szkoleniowe
-
W dniu szkolenia o wskazanej godzinie uczestnicy logują się wykorzystując przesłany wcześniej link
-
Po szkoleniu e-mailowo przesyłamy ankiety oceniające oraz certyfikat uczestnictwa
KOSZT UCZESTNICTWA:
790 zł +VAT przy wysłaniu zgłoszenia do 00.00.2024r.
890 zł +VAT przy wysłaniu zgłoszenia po 00.00.2024r.
WARUNKI UCZESTNICTWA:
-
Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest przesłanie formularza zgłoszenia oraz uiszczenie opłaty za udział w szkoleniu.
-
Wpłaty należy dokonać przed szkoleniem na konto nr: 18 1140 2004 0000 3402 3020 3541.
-
Zmiany odnośnie terminu płatności i kosztów uczestnictwa powinny być uzgodnione z organizatorem szkolenia.
-
Uczestnikowi szkolenia przysługuje prawo bezkosztowej rezygnacji z uczestnictwa najpóźniej 7 dni przed terminem szkolenia.
-
Brak dokonania płatności przed terminem szkolenia nie oznacza rezygnacji z udziału w szkoleniu.
-
Osoby, które nie odwołają pisemnie swojego udziału w terminie 7 dni przed szkoleniem lub nie wezmą udziału w szkoleniu, zostaną obciążone pełnymi kosztami uczestnictwa na podstawie wystawionej im faktury.
-
Po otrzymaniu zgłoszenia prześlemy Państwu potwierdzenie uczestnictwa z fakturą proforma najpóźniej na 5 dni przed terminem szkolenia.
-
Firma Canfor zastrzega sobie prawo do zmian w programie, zmiany prelegenta, zmiany miejsca szkolenia oraz do odwołania szkolenia w uzasadnionych przypadkach.
-
Upoważniamy firmę Canfor do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy.
-
Dobrowolnie wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną. Zgodnie z obowiązującym prawem wyrażam zgodę na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych przez firmę Canfor.
-
Oświadczam, że akceptuję koszt i warunki uczestnictwa.