top of page

SZKOLENIE ONLINE

Znakowanie napojów spirytusowych i wyrobów winiarskich - aktualne wymagania prawne i praktyczne aspekty

PROGRAM:


I WYMOGI PRAWNE DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA NAPOJÓW SPIRYTUSOWYCH I WYROBÓW WINIARSKICH

A. Regulacje na poziomie wspólnotowym:

  • rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 – znakowanie ogólne

  • rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)  2019/787 – napoje spirytusowe

  • rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 1308/2013 i rozporządzenie Delegowane Komisji 2019/33 – wyroby winiarskie


B. Regulacje na poziomie krajowym:

  • ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych

  • ustawa o wyrobach winiarskich

  • ustawa o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych
     

C. Rozporządzenie wykonawcze.

II ZASADY ZNAKOWANIA NAPOJÓW SPIRYTUSOWYCH I WYROBÓW WINIARSKICH

A. Ogólne zasady znakowania:

  • podstawowe definicje (żywność, obrót, informacje na temat żywności etykieta, etykietowanie)

  • odpowiedzialność przedsiębiorcy za prawidłowe znakowanie

  • rzetelność przekazywania informacji

  • informacje obowiązkowe: nazwa prawna = kategoria, wykaz składników, składniki powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, ilość netto, data minimalnej trwałości, warunki przechowywania lub warunki użycia, kraj lub miejsce pochodzenia, w tym kraj lub miejsce pochodzenia produktu i podstawowego składnika, rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu, informacja o wartości odżywcze, kod identyfikujący partię

  • prezentacja, w tym wymogi językowe 

  • dobrowolne elementy oznakowania - jak się wyróżnić nie wprowadzając konsumenta w błąd, Produkt polski
     

B. Dodatkowe wymagania dotyczące znakowania wyrobów winiarskich

  • kategorie

  • wskazanie butelkującego, producenta, importera

  • wskazanie miejsca wytworzenia

  • wskazanie zawartości cukru

  • oznaczenia fakultatywne: rocznik, nazwa jednej lub kilku odmian winorośli, określenia tradycyjne dla win z ChNP lub ChOG,określenie odnoszące się do niektórych metod produkcji, odniesienia do nazw jednostki geograficznej
     

C. Dodatkowe wymagania dotyczące znakowania napojów spirytusowych

  • nazwa prawna

  • wskazanie surowców

  • wyrażenia złożone

  • mieszaniny

  • napoje spirytusowe poddane kupażowaniu

  • odniesienia

  • leżakowanie i dojrzewanie


III  AKTUALNE KWESTIE PROBLEMOWE DOTYCZĄCE ZNAKOWANIA, KONTROLE

   

  • kwestie na które warto zwracać uwagę przy opracowywaniu etykiet

  • podejście Inspekcji JHARS w trakcie kontroli prawidłowości znakowania, rodzaje sankcji stosowanych w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości

  • najczęściej popełniane błędy w znakowaniu

  • wytyczne zawarte w przewodnikach

  • interpretacje przepisów na przykładach
     

PROWADZĄCY:

Ekspert, praktyk, Dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

FORMA ONLINE:

  • Osoby zainteresowane uczestnictwem w szkoleniu wypełniają i wysyłają formularz zgłoszeniowy

  • Ok. 5 dni przed terminem rozpoczęcia spotkania, wysyłamy do Państwa potwierdzenie uczestnictwa

  • Przed szkoleniem e-mailowo przesyłamy pełne materiały szkoleniowe

  • W dniu szkolenia o wskazanej godzinie uczestnicy logują się wykorzystując przesłany wcześniej link

  • Po szkoleniu e-mailowo przesyłamy ankiety oceniające oraz certyfikat uczestnictwa

KOSZT UCZESTNICTWA:

790 zł +VAT przy wysłaniu zgłoszenia do 09.10.2023r.
890 zł +VAT przy wysłaniu zgłoszenia po 09.10.2023r.

WARUNKI UCZESTNICTWA:

  1. Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest przesłanie formularza zgłoszenia oraz uiszczenie opłaty za udział w szkoleniu.

  2. Wpłaty należy dokonać przed szkoleniem na konto nr:  18 1140 2004 0000 3402 3020 3541.

  3. Zmiany odnośnie terminu płatności i kosztów uczestnictwa powinny być uzgodnione z organizatorem szkolenia.

  4. Uczestnikowi szkolenia przysługuje prawo bezkosztowej rezygnacji z uczestnictwa najpóźniej 7 dni przed terminem szkolenia.

  5. Brak dokonania płatności przed terminem szkolenia nie oznacza rezygnacji z udziału w szkoleniu.

  6. Osoby, które nie odwołają pisemnie swojego udziału w terminie 7 dni przed szkoleniem lub nie wezmą udziału w szkoleniu, zostaną obciążone pełnymi kosztami uczestnictwa na podstawie wystawionej im faktury.

  7. Po otrzymaniu zgłoszenia prześlemy Państwu potwierdzenie uczestnictwa z fakturą proforma najpóźniej na 5 dni przed terminem szkolenia.

  8. Firma Canfor zastrzega sobie prawo do zmian w programie, zmiany prelegenta, zmiany miejsca szkolenia oraz do odwołania szkolenia w uzasadnionych przypadkach.

  9. Upoważniamy firmę Canfor do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy.

  10. Dobrowolnie wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną. Zgodnie z obowiązującym prawem wyrażam zgodę na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych przez firmę Canfor.

  11. Oświadczam, że akceptuję koszt i warunki uczestnictwa. 

Termin: 20.10.2023r.

Miejsce: Online

Godz. 9:00 - 15:00

Koszt uczestnictwa:
790zł - zgłoszenie d
o 09.10.
890zł - zgłoszenie po 09.10.

 


Symbol: ZA91023

FORMULARZ ZGŁOSZENIA

bottom of page