top of page

SZKOLENIE ONLINE

Znakowanie napojów spirytusowych, wyrobów winiarskich i piwa
- wymagania i praktyczne aspekty stosowania prawa

PROGRAM:

   
I. Ogólne zasady znakowania napojów alkoholowych: napoje spirytusowe, wyroby winiarskie, piwa

 

  • odpowiedzialność przedsiębiorcy za prawidłowe znakowanie

  • rzetelność przekazywania informacji

  • prezentacja, w tym wymogi językowe

  • nowe definicje – czytelność, pole widzenia, główne pole widzenia

  • oznakowanie wielopaków

  • nazwa środka spożywczego, nazwy fakultatywne, obcojęzyczne, zwyczajowe, fantazyjne

  • wykaz składników: oznaczenie ilościowe,  składniki powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, substancje dodatkowe – sposób deklaracji i zasada przenoszenia

  • ilość netto, rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu

  • dane identyfikujące podmiotu działającego na rynku

  • kraj lub miejsce pochodzenia, w tym kraj lub miejsce pochodzenia produktu i podstawowego składnika,

  • data minimalnej trwałości i warunki przechowywania lub warunki użycia,

  • kod identyfikujący partię

  • informacja o wartości odżywczej – treści obowiązkowe i dobrowolne, zakres tolerancji

  • etykietowanie elektroniczne

  • dobrowolne elementy oznakowania - jak się wyróżnić nie wprowadzając konsumenta w błąd, Produkt Polski

  • przewodniki UE   
     

II. Dodatkowe wymagania dotyczące znakowania wyrobów winiarskich

  • kategorie

  • wskazanie butelkującego, producenta, importera

  • wskazanie miejsca wytworzenia

  • wskazanie zawartości cukru

  • oznaczenia fakultatywne: rocznik, nazwa jednej lub kilku odmian winorośli, określenia tradycyjne dla win z ChNP lub ChOG,określenie odnoszące się do niektórych metod produkcji, odniesienia do nazw jednostki geograficznej
     

III. Dodatkowe wymagania dotyczące znakowania napojów spirytusowych

  • nazwa prawna

  • wskazanie surowców

  • wyrażenia złożone

  • mieszaniny

  • napoje spirytusowe poddane kupażowaniu

  • odniesienia

  • leżakowanie i dojrzewanie
     

IV. Zmiany w oznaczaniu nalewek  - Rozporządzenie MRiRW z dnia 14 lutego 2024 r (obowiązuje od 20 sierpnia 2024 r)  zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych, obowiązek podawania rzeczywistej objętościowej zawartości alkoholu produktów bez opakowania

V Aktualne kwestie problemowe dotyczące znakowania, kontrole

 

  • kwestie na które warto zwracać uwagę przy opracowywaniu etykiet

  • podejście Inspekcji JHARS w trakcie kontroli prawidłowości znakowania, rodzaje sankcji stosowanych w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości

  • najczęściej popełniane błędy w znakowaniu

  

PROWADZĄCY:

Ekspert, praktyk, Dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

FORMA ONLINE:

  • Osoby zainteresowane uczestnictwem w szkoleniu wypełniają i wysyłają formularz zgłoszeniowy

  • Ok. 5 dni przed terminem rozpoczęcia spotkania, wysyłamy do Państwa potwierdzenie uczestnictwa

  • Przed szkoleniem e-mailowo przesyłamy pełne materiały szkoleniowe

  • W dniu szkolenia o wskazanej godzinie uczestnicy logują się wykorzystując przesłany wcześniej link

  • Po szkoleniu e-mailowo przesyłamy ankiety oceniające oraz certyfikat uczestnictwa

KOSZT UCZESTNICTWA:

790 zł +VAT przy wysłaniu zgłoszenia do 18.04.2024r.
890 zł +VAT przy wysłaniu zgłoszenia po 18.04.2024r.

WARUNKI UCZESTNICTWA:

  1. Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest przesłanie formularza zgłoszenia oraz uiszczenie opłaty za udział w szkoleniu.

  2. Wpłaty należy dokonać przed szkoleniem na konto nr:  18 1140 2004 0000 3402 3020 3541.

  3. Zmiany odnośnie terminu płatności i kosztów uczestnictwa powinny być uzgodnione z organizatorem szkolenia.

  4. Uczestnikowi szkolenia przysługuje prawo bezkosztowej rezygnacji z uczestnictwa najpóźniej 7 dni przed terminem szkolenia.

  5. Brak dokonania płatności przed terminem szkolenia nie oznacza rezygnacji z udziału w szkoleniu.

  6. Osoby, które nie odwołają pisemnie swojego udziału w terminie 7 dni przed szkoleniem lub nie wezmą udziału w szkoleniu, zostaną obciążone pełnymi kosztami uczestnictwa na podstawie wystawionej im faktury.

  7. Po otrzymaniu zgłoszenia prześlemy Państwu potwierdzenie uczestnictwa z fakturą proforma najpóźniej na 5 dni przed terminem szkolenia.

  8. Firma Canfor zastrzega sobie prawo do zmian w programie, zmiany prelegenta, zmiany miejsca szkolenia oraz do odwołania szkolenia w uzasadnionych przypadkach.

  9. Upoważniamy firmę Canfor do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy.

  10. Dobrowolnie wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną. Zgodnie z obowiązującym prawem wyrażam zgodę na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych przez firmę Canfor.

  11. Oświadczam, że akceptuję koszt i warunki uczestnictwa. 

Termin: 24. 04. 2024r.

Miejsce: Online

Godz. 9:00 - 15:00

Koszt uczestnictwa:
7
90zł - zgłoszenie do 18.04.
890zł - zgłoszenie po 18.04.

 


Symbol: ZA190424

FORMULARZ ZGŁOSZENIA

bottom of page