top of page
spotkanie biznesowe

 Znakowanie wyrobów mięsnych – interpretacja wymagań prawnych, poprawne etykiety spożywcze

2025r., godz. 9:00 - 15:00

FORMA

Szkolenie online
Materiały pdf.
Certyfikat pdf.

ZGŁOSZENIE

ZGŁOSZENIE ONLINE
ZGŁOSZENIE PDF

KOSZT UCZESTNICTWA

000 zł + VAT przy zgłoszeniu do 00.00.2025r.
000 zł + VAT przy zgłoszeniu po 00.00.2025r.

WPROWADZENIE

Prowadzący: Dorota Balińska-Hajduk, Radca z Biura Kontroli Jakości Handlowej z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

UWAGA: Zachęcamy do przesłania do nas swoich etykiet/pytań przed szkoleniem na adres: biuro@canfor.pl w celu omówienia ich w trakcie spotkania.
Wszystkie pytania i problemy uczestników zostaną wyjaśnione w trakcie szkolenia lub po spotkaniu na podstawie pisemnej odpowiedzi (jeśli nie będzie to możliwe w trakcie szkolenia ze względu na złożoność przepisów)

ZAKRES PROGRAMOWY

I Wymagania prawne dotyczące znakowania mięsa i przetworów mięsnych – interpretacja przepisów
A. Regulacje na poziomie wspólnotowym:

  • rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 – znakowanie ogólne

  • rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/775 – znakowanie podstawowego składnika

  • rozporządzenie (WE) nr 1760/2000 Parlamentu Europejskiego i Rady– znakowanie wołowiny i produktów z wołowiny

  • rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) Nr 1337/2013 - kraj pochodzenia lub miejsce pochodzenia świeżego, schłodzonego i zamrożonego mięsa ze świń, z owiec, kóz i drobiu

B. Regulacje na poziomie krajowym:

  • ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych i rozporządzenia wykonawcze

  • ustawa o towarach paczkowanych i rozporządzenia wykonawcze

  • ustawa o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów


II Zasady znakowania mięsa i przetworów mięsnych - praktyczne aspekty

  • rzetelność przekazywania informacji a wprowadzenie w błąd

  • ogólne zasady znakowania żywności i odpowiedzialność przedsiębiorcy za prawidłowe informacje

  • na co zwrócić uwagę przygotowując etykietę – elementy obowiązkowe: czytelność, żywność pakowana, pole widzenia, informacje obowiązkowe –  wyjątki, dostępność  informacji

  • nazwa (zwyczajowa, opisowa), nazewnictwo a skład i rodzaj produktu, nazwa środka spożywczego, rozmieszczenie treści, informacje towarzyszące nazwie

  • QUID, wykaz składników, oznaczenie ilościowe składników

  • substancje powodujące alergie, niezamierzona obecność alergenów, wytyczne, nazewnictwo i oznaczenie ilości składników

  • kraj lub miejsce pochodzenia, obowiązkowa i dobrowolna deklaracja pochodzenia, pochodzenie składnika podstawowego a pochodzenie wyrobu gotowego, składnik podstawowy – identyfikacja, składnik złożony - podawanie wykazu, nazwy składników,  produkty jednoskładnikowe, poziomy geograficzne, prezentacja,  wytyczne KE, wytyczne MRiRW oraz GIJHARS

  • substancje dodatkowe, aromaty

  • data minimalnej trwałości a termin przydatności do spożycia

  • wartość odżywcza – zasady znakowania, prezentacja

  • kod identyfikujący partię

  • dodatkowe dane szczegółowe

  • dobrowolne znakowanie: Produkt Polski,

  • oświadczenia żywieniowe – warunki stosowania, elastyczność

  • wolne od GMO - przepisy, żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, produkty wieloskładnikowe, zasady znakowania, obowiązki podmiotów – badania i dokumentacja, kontrole

 
III  Aktualne kwestie problemowe dotyczące znakowania, kontrole

  • kwestie na które warto zwracać uwagę przy opracowywaniu etykiet

  • podejście Inspekcji JHARS w trakcie kontroli prawidłowości znakowania

  • najczęściej popełniane błędy w znakowaniu

  • wytyczne zawarte w przewodnikach

  • interpretacje przepisów na przykładach
     

PROWADZĄCY

Dorota Balińska-Hajduk, długoletni Dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych,  ekspert z ogromną wiedzą oraz bardzo bogatym doświadczeniem praktycznym w zakresie oceny poprawności znakowania oraz w zakresie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz środków produkcji na rynku krajowym i w obrocie międzynarodowym, doświadczony trener.

WARUNKI UCZESTNICTWA

  1. Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest przesłanie formularza zgłoszenia oraz uiszczenie opłaty za udział w szkoleniu.

  2. Po otrzymaniu zgłoszenia prześlemy Państwu potwierdzenie uczestnictwa z fakturą proforma.

  3. Zmiany odnośnie terminu płatności i kosztów uczestnictwa powinny być uzgodnione z organizatorem szkolenia.

  4. Uczestnikowi szkolenia przysługuje prawo bezkosztowej rezygnacji z uczestnictwa najpóźniej 3 dni przed terminem szkolenia.

  5. Brak dokonania płatności przed terminem szkolenia nie oznacza rezygnacji z udziału w szkoleniu.

  6. Osoby, które nie odwołają pisemnie swojego udziału w terminie 3 dni przed szkoleniem lub nie wezmą udziału w szkoleniu, zostaną obciążone pełnymi kosztami uczestnictwa na podstawie wystawionej im faktury.

  7. Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie, zmiany miejsca szkolenia oraz do odwołania szkolenia w uzasadnionych przypadkach

  8. Upoważniamy organizatora do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy.

  9. Dobrowolnie wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną. Zgodnie z obowiązującym prawem wyrażam zgodę na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych przez organizatora szkolenia.

  10. Oświadczam, że akceptuję koszt i warunki uczestnictwa.

Copyright © Canfor – specjalistyczne wydarzenia, seminaria, szkolenia, konferencje dla firm i instytucji, szkolenia otwarte oraz zamknięte

bottom of page