
Znakowanie wyrobów mięsnych – interpretacja wymagań prawnych, poprawne etykiety spożywcze
2025r., godz. 9:00 - 15:00
FORMA
Szkolenie online
Materiały pdf.
Certyfikat pdf.
ZGŁOSZENIE
KOSZT UCZESTNICTWA
000 zł + VAT przy zgłoszeniu do 00.00.2025r.
000 zł + VAT przy zgłoszeniu po 00.00.2025r.
WPROWADZENIE
Prowadzący: Dorota Balińska-Hajduk, Radca z Biura Kontroli Jakości Handlowej z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
UWAGA: Zachęcamy do przesłania do nas swoich etykiet/pytań przed szkoleniem na adres: biuro@canfor.pl w celu omówienia ich w trakcie spotkania.
Wszystkie pytania i problemy uczestników zostaną wyjaśnione w trakcie szkolenia lub po spotkaniu na podstawie pisemnej odpowiedzi (jeśli nie będzie to możliwe w trakcie szkolenia ze względu na złożoność przepisów)
ZAKRES PROGRAMOWY
I Wymagania prawne dotyczące znakowania mięsa i przetworów mięsnych – interpretacja przepisów
A. Regulacje na poziomie wspólnotowym:
-
rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 – znakowanie ogólne
-
rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2018/775 – znakowanie podstawowego składnika
-
rozporządzenie (WE) nr 1760/2000 Parlamentu Europejskiego i Rady– znakowanie wołowiny i produktów z wołowiny
-
rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) Nr 1337/2013 - kraj pochodzenia lub miejsce pochodzenia świeżego, schłodzonego i zamrożonego mięsa ze świń, z owiec, kóz i drobiu
B. Regulacje na poziomie krajowym:
-
ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych i rozporządzenia wykonawcze
-
ustawa o towarach paczkowanych i rozporządzenia wykonawcze
-
ustawa o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów
II Zasady znakowania mięsa i przetworów mięsnych - praktyczne aspekty
-
rzetelność przekazywania informacji a wprowadzenie w błąd
-
ogólne zasady znakowania żywności i odpowiedzialność przedsiębiorcy za prawidłowe informacje
-
na co zwrócić uwagę przygotowując etykietę – elementy obowiązkowe: czytelność, żywność pakowana, pole widzenia, informacje obowiązkowe – wyjątki, dostępność informacji
-
nazwa (zwyczajowa, opisowa), nazewnictwo a skład i rodzaj produktu, nazwa środka spożywczego, rozmieszczenie treści, informacje towarzyszące nazwie
-
QUID, wykaz składników, oznaczenie ilościowe składników
-
substancje powodujące alergie, niezamierzona obecność alergenów, wytyczne, nazewnictwo i oznaczenie ilości składników
-
kraj lub miejsce pochodzenia, obowiązkowa i dobrowolna deklaracja pochodzenia, pochodzenie składnika podstawowego a pochodzenie wyrobu gotowego, składnik podstawowy – identyfikacja, składnik złożony - podawanie wykazu, nazwy składników, produkty jednoskładnikowe, poziomy geograficzne, prezentacja, wytyczne KE, wytyczne MRiRW oraz GIJHARS
-
substancje dodatkowe, aromaty
-
data minimalnej trwałości a termin przydatności do spożycia
-
wartość odżywcza – zasady znakowania, prezentacja
-
kod identyfikujący partię
-
dodatkowe dane szczegółowe
-
dobrowolne znakowanie: Produkt Polski,
-
oświadczenia żywieniowe – warunki stosowania, elastyczność
-
wolne od GMO - przepisy, żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, produkty wieloskładnikowe, zasady znakowania, obowiązki podmiotów – badania i dokumentacja, kontrole
III Aktualne kwestie problemowe dotyczące znakowania, kontrole
-
kwestie na które warto zwracać uwagę przy opracowywaniu etykiet
-
podejście Inspekcji JHARS w trakcie kontroli prawidłowości znakowania
-
najczęściej popełniane błędy w znakowaniu
-
wytyczne zawarte w przewodnikach
-
interpretacje przepisów na przykładach
PROWADZĄCY
Dorota Balińska-Hajduk, długoletni Dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, ekspert z ogromną wiedzą oraz bardzo bogatym doświadczeniem praktycznym w zakresie oceny poprawności znakowania oraz w zakresie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz środków produkcji na rynku krajowym i w obrocie międzynarodowym, doświadczony trener.
WARUNKI UCZESTNICTWA
-
Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest przesłanie formularza zgłoszenia oraz uiszczenie opłaty za udział w szkoleniu.
-
Po otrzymaniu zgłoszenia prześlemy Państwu potwierdzenie uczestnictwa z fakturą proforma.
-
Zmiany odnośnie terminu płatności i kosztów uczestnictwa powinny być uzgodnione z organizatorem szkolenia.
-
Uczestnikowi szkolenia przysługuje prawo bezkosztowej rezygnacji z uczestnictwa najpóźniej 3 dni przed terminem szkolenia.
-
Brak dokonania płatności przed terminem szkolenia nie oznacza rezygnacji z udziału w szkoleniu.
-
Osoby, które nie odwołają pisemnie swojego udziału w terminie 3 dni przed szkoleniem lub nie wezmą udziału w szkoleniu, zostaną obciążone pełnymi kosztami uczestnictwa na podstawie wystawionej im faktury.
-
Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie, zmiany miejsca szkolenia oraz do odwołania szkolenia w uzasadnionych przypadkach
-
Upoważniamy organizatora do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy.
-
Dobrowolnie wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych drogą elektroniczną. Zgodnie z obowiązującym prawem wyrażam zgodę na przechowywanie i przetwarzanie danych osobowych przez organizatora szkolenia.
-
Oświadczam, że akceptuję koszt i warunki uczestnictwa.
